








درس اول
درس اول – مجازی سازی (Virtualization) چیست
اصولاً مجازیسازی برای ایجاد یک نمونه مجازی یا غیر واقعی از یک سیستم سختافزاری به کار گرفته میشود که این موضوع باعث پیشرفت در کار و جلوگیری از اتلاف هزینه خواهد شد، در کل مجازیسازی برای یک سازمان و مدیر شبکه آن بسیار بسیار ضروری خواهد بود. در زیر ویژگیهای مجازیسازی را مشاهده میکنید: کاهش …
A
درس اول
درس دوم
درس دوم – VMware Workstation
در این فصل میخواهیم به صورت کامل در دسترسترین نرمافزار مجازیسازی شرکت VMware را با هم بررسی کنیم، این نرمافزار که در سه نسخه ویندوز، لینوکس و مک موجود است، برای کاربرد شخصی ایجاد شده و بر روی سیستمعاملهای مورد نظر نصب خواهد شد، با این نرمافزار میتوانید ماشینمجازی، هارد دیسک، کارت شبکه و دیگر …
B
درس دوم
درس سوم
درس سوم – ایجاد ماشین مجازی در VMware Workstation
در این قسمت میخواهیم یک ماشین مجازی بر روی این نرمافزار ایجاد کنیم برای این کار باید بر روی Create a New Virtual Machine که در قسمت قبل مشخص کردیم را انتخاب کنید و یا از منوی File بر روی New Virtual Machine کلیک کنید. در این صفحه دو گزینه را مشاهده میکنید، اگر گزینهی …
C
درس سوم
درس چهارم
درس چهارم – تنظیمات نرمافزار VMware Workstation
بعد از ایجاد ماشین مجازی، حالا نوبت آن است تا تنظیمات نرمافزار را بررسی کنیم، بر روی ماشین مورد نظر کلیک راست کنید و وارد منوی Power شوید، در این منو سه قسمت وجود دارد، قسمت اول خاموش، روشن، ریاستارت را به صورت نرمافزاری انجام میدهد یعنی اینکه مثلاً شما وارد ویندوز خود شدهاید و …
ِD
درس چهارم
درس پنجم
درس پنجم – MAP کردن دیسک مجازی در سیستم اصلی
برای اینکه از اطلاعات هارد دیسک در سیستم واقعی خود استفاده کنید چند راه کار وجود دارد. راهکار اول این است که به مانند شکل بر روی ماشین مجازی کلیک راست کنید و از قسمت Power گزینهی Shut Down Guest را انتخاب کنید تا ماشین به صورت نرمافزاری خاموش شود، بعد از آن دوباره بر …
E
درس پنجم
درس ششم
درس ششم – ایجاد امنیت در ماشین مجازی
در این قسمت میخواهیم روشهای ایجاد امنیت برای ماشین مجازی را بررسی کنیم. برای شروع بر روی Edit virtual machine settings مربوط به ماشین مجازی کلیک کنید. در این قسمت از سمت چپ گزینهی Access Control را انتخاب کنید و در صفحه باز شده بر روی Encrypt کلیک کنید و رمز عبور خود را وارد …
F
درس ششم
درس هفتم
درس هفتم – کار با Snapshot در VMware Workstation
یکی از سرویسهای سریع در انتقال ماشین مجازی به حالت ایدهآل است که استفاده از آن میتواند تا حد زیادی مشکلات پشتیبانی از ماشین مجازی را حل کند، Snapshot را میتوان به عنوان نوعی از Backup در نظر گرفت ولی کاملاً نباید به آن اعتماد کرد. برای انجام Snapshot باید بر روی ماشین مجازی مورد …
G
درس هفتم
درس هشتم
درس هشتم – عملیات Clone بر روی ماشین مجازی
در این قسمت میخواهیم بررسی کنیم چگونه میتوان از ماشین مجازی یک کپی یا Clone تهیه کرد، در کل دو نوع Clone وجود دارد که یکی Linked Clones و دیگری Full Clones است که در این قسمت مورد بررسی قرار میدهیم. Linked Clones : در این روش دقیقاً یک کپی متصل به ماشین اصلی ایجاد …
H
درس هشتم
درس نهم
درس نهم – تنظیمات شبکه در VMware workstation
یکی از ویژگیهای نرمافزارهای مجازیسازی دارا بودن ویژگی شبکه مجازی برای ارتباط ماشینهای مجازی با خود و دنیای بیرون آن است که در این قسمت به طور کامل آن را بررسی خواهیم کرد. شبکه مجازی در VMware workstation شامل موارد زیر است: سوئیچهای مجازی (Virtual Switches) این نوع سوئیچها به مانند سوئیچهای فیزیکی اجزای شبکه …
I
درس نهم
درس دهم
درس دهم – اشتراکگذاری در ماشین مجازی
برای درک بهتر مبحث شبکه در این قسمت میخواهیم یک فولدر را برای دسترسی از راه دور به اشتراک بگذاریم. برای شروع کار وارد ماشین Server-2012 شوید و یک پوشه به مانند شکل روبرو ایجاد کنید و بعد بر روی آن کلیک راست کنید و گزینهی Properties را انتخاب کنید. در این صفحه وارد تب …
J
درس دهم
درس یازدهم
درس یازدهم – نصب و راهاندازی سیستم عامل ESXi
حالا وقت آن رسیده است تا بهترین سیستم عامل مجازی سازی را با عنوان مختصر ESXi را به شما معرفی کنیم، نسخههای جدید آن خیلی بهتر و بهینهتر طراحی شدهاند. اولین نسخه از این سیستمعامل با نام ESX بوده که مختصر شدهی کلمهی Elastic Sky X است که به عنوان یک نرمافزار بر روی هسته …
K
درس یازدهم
درس دوازدهم
درس دوازدهم – تنظیمات سرور ESXi
برای اینکه بتوانید سیستم عامل ESXi را تنظیم کنیم و در آن ماشین مجازی ایجاد کنیم باید به آن دسترسی پیدا کنیم که روشهای دسترسی کاملاً تغییر کرده است. در ورژن های قدیمی ESXi برای دسترسی به آن باید از نرمافزار VMware Vsphere Client استفاده میکردید ولی در ورژنهای جدید دیگر نرمافزار کلاینتی برای آن …
L
درس دوازدهم
درس سیزدهم
درس سیزدهم – ایجاد ماشین مجازی در ESXi
در این بخش میخواهیم در ESXi ماشین مجازی ایجاد و بر روی آن کار کنیم، به مانند شکل از سمت چپ وارد Virtual Machines شوید و بر روی Create / Register VM کلیک کنید. در این صفحه سه گزینه را مشاهده میکنید که گزینهی اول برای ایجاد ماشین جدید، گزینهی دوم برای ساخت فایلهای OVF …
M
درس سیزدهم
درس چهاردهم
درس چهاردهم – متصل کردن ESXi به دومین کنترلر
در این صفحه وارد تب Authentication شوید و بر روی Join domain کلیک کنید. در این صفحه و در قسمت Domain name نام دومین شبکه خود را وارد کنید و در قسمت Username و Password باید اطلاعات کاربری را وارد کنید که دسترسی کامل را در شبکه داشته باشد. بعد از کلیک بر روی Join …
N
درس چهاردهم
درس پانزدهم
درس پانزدهم – آپلود کردن ماشین مجازی در سرور ESXi
اگر چنانچه یک ماشین مجازی آماده ازجایی دیگر تهیه کردید و میخواهید در سرور جدید خود اجرا کنید باید به صورت زیر عمل کنید. وارد Storage شوید و DataStore مورد نظر خود را انتخاب کنید و از منوی ابزار بالای آن بر روی Datastore browser کلیک کنید. در این صفحه باید ماشین مجازی خود را …
O
درس پانزدهم
درس شانزدهم
درس شانزدهم – انتقال ماشین فیزیکی و مجازی به سرور ESXi
در روش قبلی انتقال ماشین مجازی به صورت دستی انجام شد و همین موضوع باعث میشود که تنظیمات دقیق برای سرور ESXi مبدا انجام نشود و احتمال میرود هارد دیسکی که در سرور آپلود کردید توانایی هماهنگ شدن و اجرا را نداشته باشد، به خاطر همین موضوع باید از روش بهتر و مطمئنتری برای این …
P
درس شانزدهم
درس هفدهم
درس هفدهم – افزایش حجم DataStore در ESXi
در مواردی پیش میآید که نیاز به افزایش حجم هارد دیسک دارید، و برای این کار نیاز است که هارد جدید به سرور اضافه کنید برای این کار به صورت زیر تنظیمات آن را انجام دهید. برای انجام این کار به مانند شکل روبرو DataStore مورد نظر خود را انتخاب کنید و از منوی ابزار …
Q
درس هفدهم
درس هجدهم
درس هجدهم – اضافه کردن NFS به سرور ESXi
در این روش شما میتوانید با استفاده از NFS یک هارد دیسک تحت شبکه را برای استفاده در ESXi فعال کنید، برای استفاده از این سیستم میتوانید از سیستمعاملهای مختلفی مانند لینوکس، ویندوز، مک و…. استفاده کنید، در این قسمت ما ویندوز سرور ۲۰۱۲ را برای تست انتخاب کردیم. وارد ویندوز سرور شوید و Server …
R
درس هجدهم
درس نوزدهم
درس نوزدهم – ایجاد SnapShot از ماشینهای ESXi
یکی از مهمترینکارهایی که در مجازیسازی میتوان انجام داد ایجاد یک فایل SnapShot از ماشینهایی مجازی است تا اگر در مواردی ماشین مورد نظر با مشکل مواجه شد بتوانیم به حالت ایدهال برگردانیم. در مورد SnapShot و فایلهایی که بعد از فعال شدن آن در دایرکتوری ایجاد میشود را در فصل قبل توضیح دادیم و …
T
درس نوزدهم
درس بیستم
درس بیستم – روشن و خاموش شدن ماشین مجازی به صورت اتوماتیک
یکی از ویژگیهای خوب ESXi و سیستمعاملهایی از این دست این است که بعد از روشن شدن سرور تنظیمی دارند که میتوانید ماشین مجازیهای داخل آن را به صورت اتوماتیک روشن کنید و به همین صورت در زمان خاموش شدن به ترتیب ماشینهای مجازی خاموش میشوند، بعنی اگر در اتاق سرور هستید و به صورت …
U
درس بیستم
درس بیست و یکم
درس بیست و یکم – فعالسازی سرویسها در ESXi
سیستم عامل ESXi دارای سرویسهای مختلفی است که برای کاربردهای مختلفی طراحی شدند که در این قسمت آنها را فعال و یا غیر فعال میکنیم. از قسمت Manage وارد تب Services شوید، در این قسمت سرویسهای مختلفی وجود دارند که به صورت پیشفرض فعال و غیرفعال شدهاند، که در زیر توضیحات آنها را مشاهده میکنید. …
V
درس بیست و یکم
درس بیست و دوم
درس بیست و دوم – آپدیت کردن ESXi
در مدت زمان مشخصی شرکتهای ارائه دهنده نرمافزار به خاطر ارتقاء نرمافزار خود و رفع ایراداتی که از آن گرفته میشود تصمیم به ارائه آپدیت نرمافزار یا ارائه نسخه جدید آن میکنند که میتواند با سیستم شما همخوای بهتر و کارایی خوبی داشته باشد و ایرادات فنی و امنیتی آن را برطرف کند. تذکر مهم: …
W
درس بیست و دوم
درس بیست و سوم
درس بیست و سوم – کار با ISCSI در ESXi
ISCSI مخفف کلمه Internet Small Computer Systems Interface است که یک استاندارد شبکه ذخیرهسازی بر مبنای IP است که برای ارتباط با data storage یا همان ذخیرهسازها است. ISCSI برای تسهیل در انتقال دادهها در محیط اینترانت مورد استفاده قرار میگیرد و میتوان در مسافتهای طولانی هم از آن استفاده کرد، استاندارد ISCSI دارای دو …
X
درس بیست و سوم
درس بیست و چهارم
درس بیست و چهارم – نصب و راهاندازی VMware VCenter Server
به عنوان مدیر شبکه مدیریت کردن چندین سرور ESXi به صورت جدا از هم کار بسیار دشواری خواهد بود و همیشه باید یک مسیر درست برای مدیریت آنها پیدا کنید. نرمافزاری که در این فصل میخواهیم مورد بررسی قرار دهیم، نرمافزار VMware VCenter Server است که در دو نسخه ویندوزی و لینوکسی مورد استفاده قرار …
Y
درس بیست و چهارم
درس بیست و پنجم
درس بیست و پنجم – نصب و راهاندازی Syslog Server برای VCenter
در ادامه بررسی Appliance Management به قسمت Syslog میرسیم، این قسمت برای این منظور طراحی شده است که تمام رویدادهایی که در vCenter اتفاق میافتد به یک سرور Syslog ارسال شود تا بتوانیم مشکلات و کارهایی که در سرور انجام میشود را داشته باشیم. نرمافزاری که برای این کار در نظر گرفتیم نرمافزار SolarWinds Kiwi …
Z
درس بیست و پنجم
درس بیست و ششم
درس بیست و ششم – تنظیم Backup در Appliance Management نرم افزار Vcenter
در دنیای امروز پشتیبان گرفتن از اطلاعات و تنظیمات یکی از مهمترین کارهای مدیر شبکه میباشد که بدون آن باید گفت فرد و سازمان مورد نظر در معرض خطر از دست دادن اطلاعات قرار دارد. در این قسمت میخواهیم کار پشتیبان Appliance Management را انجام دهیم، برای این کار باید یکی از سرویسهایی که در …
A1
درس بیست و ششم
درس بیست و هفتم
درس بیست و هفتم – کار با VMware VSphere Client
بعد از نصب VMware VCenter Appliance و انجام بررسی تنظیمات موجود در Appliance Management باید وارد حوزه اصلی vCenter شویم و کارایی آن را مورد بررسی قرار دهیم، برای ورود به vCenter باید آدرس FQDN و یا آدرس IP آن را در مرورگر سیستم خود وارد کنید. https://vCenter.int.net/ بعد از وارد کردن آدرس مورد نظر …
B1
درس بیست و هفتم
درس بیست و هشتم
درس بیست و هشتم – اضافه کردن ESXi به سرور VCenter
برای شروع کار با vCenter یک سرور ESXi را به لیست آن اضافه میکنیم و کارهای خود را روی آن انجام میدهیم. در صفحه Shortcuts بر روی Hosts and Clusters کلیک کنید البته از سمت چپ هم میتوانید این کار را انجام دهید. در این صفحه سرور vCenter مورد نظر خود را از لیست انتخاب …
C1
درس بیست و هشتم
درس بیست و نهم
درس بیست و نهم – ایجاد ماشین مجازی توسط VMware VCenter
بعد از بررسی اولیه vCenter در این بخش میخواهیم ماشین مجازی جدید از طریق آن ایجاد کنیم، که این کار منوط به این است که هاست ESXi خود را از قبل به vCenter اضافه کرده باشید. برای شروع کار باید از لیست مورد نظر یکی از هاستهای خود را انتخاب کنید، و در صفحه باز …
D1
درس بیست و نهم
درس سی ام
درس سی ام – ایجاد Clone از ماشین مجازی در vCenter
در این قسمت میخواهیم از ماشینهای مجازی که ایجاد کردیم یک یا چند Clone از آن تهیه کنیم، برای این کار بعد از انتخاب ماشین مورد نظر از لیست بر روی ACTIONS کلیک کنید و از قسمت Clone گزینهی Clone to Virtual Machine را انتخاب کنید. در این صفحه نام ماشین جدید را وارد و …
E1
درس سی ام
درس سی و یکم
درس سی و یکم – کار با Template در VCenter
برای اینکه چندین بار نیاز نداشته باشید که سیستمعامل نصب کنید و از همان سیستم عاملی که نصب کردید به دفعات چندین نسخه ایجاد کنید، برای این کار بر روی ماشین مجازی خود کلیک راست کنید و از قسمت Template گزینهی Convert to Template را انتخاب کنید، به این نکته هم توجه کنید با انتخاب …
F1
درس سی و یکم
درس سی و دوم
درس سی و دوم – ایجاد فایل OVF از ماشین مجازی در VCenter
در این قسمت میخواهیم از ماشینهای مجازی یک فایل OVF ایجاد کنیم و از این فایل در سرورها و نرمافزارهای دیگر استفاده کنیم. برای انجام این کار بر روی ماشین مجازی یا Template مورد نظر کلیک راست کنید و از قسمت Template گزینهی Export OVF Template را انتخاب کنید. در این قسمت میتوانید نام ماشین …
G1
درس سی و دوم
درس سی و سوم
درس سی و سوم – کار با SnapShots در VCenter
یکی از دیگر از راهکارهای حفظ اطلاعات ماشینها، استفاده از Snapshot در فواصل زمانی مشخص است که این مبحث را در قسمتهای قبلی بررسی کردیم. برای شروع کار بر روی ماشین مورد نظر کلیک راست کنید و از قسمت Snapshots گزینهی Take Snapshot را انتخاب کنید. در صفحه باز شده میتوانید نام Snapshot خود را …
H1
درس سی و سوم
درس سی و چهارم
درس سی و چهارم – کار با Content Libraries در VCenter
در این قسمت میخواهیم از ماشینهای مجازی که ایجاد کردیم یک یا چند Clone از آن تهیه کنیم، برای این کار بعد از انتخاب ماشین مورد نظر از لیست بر روی ACTIONS کلیک کنید و از قسمت Clone گزینهی Clone to Virtual Machine را انتخاب کنید. در این صفحه نام ماشین جدید را وارد و …
در این بخش میخواهیم عملکرد Content Libraries را در vCenter بررسی کنیم، این قابلیت این امکان را به ما میدهد که فایلهای ماشینهای مجازی خود را بین یک یا چند vCenter که میتواند در یک سازمان یا در شهرهای مختلف باشد انتقال دهیم، این کار میتواند از اتلاف وقت جلوگیری و کارها را منظم کند. …
I1
درس سی و چهارم
درس سی و پنجم
درس سی و پنجم – اتصال VCenter به Active Directory
یک سرور را در نظر بگیرید که بر روی آن ESXI پیادهسازی شده و بنا به دلایلی با مشکل مواجه شده و میخواهید ماشینهای مجازی آن را به یک سرور دیگر انتقال دهید، این کار را میتوانید با روشهای مختلف انجام دهید، اما این نوع کار باید با امنیت مناسب و به درستی انجام شود …
J1
درس سی و پنجم
درس سی و ششم
درس سی و ششم – راهاندازی قابلیت Vmotion در VCenter
یک سرور را در نظر بگیرید که بر روی آن ESXI پیادهسازی شده و بنا به دلایلی با مشکل مواجه شده و میخواهید ماشینهای مجازی آن را به یک سرور دیگر انتقال دهید، این کار را میتوانید با روشهای مختلف انجام دهید، اما این نوع کار باید با امنیت مناسب و به درستی انجام شود …
J1
درس سی و ششم
درس سی و هفتم
درس سی و هفتم – بررسی Fault Tolerance در VCenter
یکی از ویژگیهای مهم نرمافزار vCenter این است که از سرویس Fault Tlerance پشتیبانی میکند، این سرویس زمانی به کار میآید که دو سرور ESXi داشته باشید و اگر یکی از آنها از کار افتاد، یکی دیگر به کار ادامه خواهد داد و بدین صورت ماشین مورد نظر هیچوقت خاموش نخواهد شد. برای اینکه این …
K1
درس سی و هفتم
درس سی و هشتم
درس سی و هشتم – نصب و راه اندازی vCenter High Availability
یکی از مشکلاتی که میتوان در هنگام کار با VCenter با آن مواجه شد این است که سرور از کار بیفتد و دسترسی به آن غیر ممکن شود، و این مشکل میتواند بسیار در شبکه اذیت کننده و خطرناک باشد، برای حل این مشکل باید سرویس High Availability را بر روی سرور vCenter پیادهسازی کنیم. …
L1
درس سی و هشتم